Desară sar gardu’

03.06.2018

No numa bine rău la nime. Dor v-o fost de mine?

Mă oameni buni, amu-i amu! Az am program tare greu. Desară îi nedeie la noi în sat. Vine și Ionică cu torogoata lui, d-apoi ce-o să fie, vai vai.

Prima dată tre să trec pe la șogoru Vasile, a lu nea Mihai, de stă diri școala, să bem un det. Apoi merem la șogoru Ion, vărus-o, că vin la iel și tri fete. No, cum zîc, grea zî, da' n-ai ce face, la tăț ni greu!

Vasile ăsta îi om fain, da după ce bea oțâră țuică de aia întoarsă de-a lui, deși are multă materie din aia cenușie în cap, parcă nu-i toată d-aia bună, că începe a vorbi de zîci că o mâncat ciuperci bolunde.

Ma bag cum zîc, pe la Vasile să bem batăr un deț, așe de încălzîre.

 • - Hai noroc Vasile!
 • - Sănătate, doamne ajută! Și dă dețul peste gât.
 • - Da mă Vasile, dă și tu o dărabă de slană cu pită, că vinarsul tău deși mă unje pe grumaz, mă și arde.
 • - Da cum nu, ie și îmbucă de aci. Mă, tu știi că ninja lucrează cu întuneric?
 • No, auzutu-l-ai? deja s-o activat. Deși suntem șogori după Maria a lu primaru din satu vecin, Vasile ăsta e cam molcom cu fetele. Și apoi io îl mai tachinez, cum să zîce:
 • - Dragi ți-s fetele Vasile?
 • - Ie.
 • - Și tu lor?
 • - Și lor mie. Și mai dă un deț pe grumaz.

Vasile are în gând să devină ministru. Io i-am tăt zîs să stea liniștit ca să nu să facă de tătă minunea, da în norozîia lui o zîs și un adevăr: dacă alții mai ,,dintr-o ureche" îs miniștri el de ce nu ar fi? i-am zîs că nu e de ajuns să vrei, tre să și știi, mai ales că în ultima vreme el îi tăt bat, așa că îl tachinez iară:

 • - Mă șogore, anu ăsta ți-ai imaginat cum îi să fii treaz? Că tu și când ești treaz visezi pălinca, tare trăncălău mai ești. Tre să te mai ogoi și tu, că parcă pre mult bei, dă-l în fras de atâta vinars. Să uită lung la mine și înțăleje tot.
 • - Șezi blând, că știu ce fac, sunt pe cărarea hăi bună.
 • - No, dacă tu zîci. Hai să merem la Ion că vin fetele.
 • - Iooii... no hai!

La Ion acas', cele tri fete își fac de râs, iară două din ele îs cam abțâguite.

Ana, care-i prea pogană pentru gusturile mele, așa că nu mă interesează, Florica, da' ea nu-i prea pe treaba ei, îi prea ahtiată după bani și mamă-sa o schimbat patru bărbați pân' amu și mai îi Iuliana la care dreptu-i că i-aș da o țârucă de gură, iară.

Florica cum vă zîceam, să tăt plânje că nu are un draguț mai stabil, da' cum fras să aibă dacă ea numa după de ăia cu bani umblă și apoi să miră de ce îi sîngură? Io i-am tăt explicat cum îi treaba, da până nu ajunge mai coaptă la minte și la o vârstă la care corpul nu o mai ajută nu înțăleje, da' tare mi să nu fie pre târzîu atunci. Și nici nu lucră nicăieri. Fuje de muncă de zîci că-i boală. No, dă-o-n fras! De Iuliana mi tare drag, că nici nu be și știe tare fain să iubească, poate pre tare, îi poștășiță, șogorii o știu bine, îi place mult să sară gardu, și desară sar și io cu ea.

Așa-i la noi în sat, mai cu bune mai cu răle, da' țuica țuică, că pruni îs Doamne țîne-i, dragoste ieste că facem, merinde iară îs că muncim, iară omenia-i leje! Când mai vine câte-o venitură pe la nedeie, îl mai altoim și cu o joardă dacă trăbă, până să dă pe brazdă!

No, înțălejeți voi? :)

P.S.1 În caz de nevoie vezi articolul ,,Cuvinte și expresii ardelenești"

P.S.2 Dacă ți-o plăcut, distribuie și tu, nu fi chitră! :P