Schimbarea în lume începe cu tine

24.05.2018

       Suntem mici la scara universului, dar putem fi mari pe scara bunătății, fericirii și a împlinirii. Universul este creator de viață, perspective, stări de beatitudine, oportunități, iar noi ne putem considera parte din ele sau în afara lor. Ajungem să dezvoltăm inconștient atâtea frici, încât, fie ne e frică de durere, fie uneori ne este frică de a mai cauta fericirea sau a fi fericiți cu adevărat. Dacă ceva nu e în regulă dăm vina pe viață, univers, partener, zodie sau mai știu eu ce. Căutăm mereu stări de confort, refugii, dependințe, care de cele mai multe ori ne oferă o falsă stare liniștitoare și ne împiedică să trăim cu adevărat. Ei bine, nu cred că există stagnare, ci doar evoluție și existăm noi cu așteptările și interpretările noastre. Da, e bine să ai un refugiu în sensul de: casă, familie, pasiune, pentru că ele te încarcă de energie pozitivă, și uneori chiar pierdem din vedere recunoștința, aprecierea și însemnătatea acestora pentru noi, dar și acest refugiu personal, ca să funcționeze în mod creator are nevoie de un fel de a fi al nostru: unul pozitiv, conștient și responsabil.

Am ajuns să cred că totul este o oglindă care ne reflectă propriile aspirații, dorințe și acțiuni. Problema apare atunci când ne este frică să mai credem în noi și încercăm să căutăm incertitudini și aspecte negative la ce este în jurul nostru doar pentru a ne consola că toată lumea este la fel. Ei bine, lumea este influențată de tine și de atitudinea pe care o ai și în loc să căutăm scuze, mai bine să căutăm oportunități!

Mai multa oxitocină! M-a fascinat mult când am citit despre oxitocină (hormonul fericirii, dragostei și al atașamentului) și cât de prezentă ar trebui să fie în viețile noastre, este ca un drog benefic după care tânjim inconștient.

Oamenii au sentimente pozitive când ajută pe cineva. Tindem după oxitocină și știm că o primim dacă:

  • facem bine
  • ne este făcut bine
  • vedem că cineva face bine.

Așa că ia inițiativă! Dacă am fi cu toții mai conștienți de puterea pe care o avem de fiecare dată când noi suntem cei care luăm inițiativa de a zâmbi, saluta sau de a ajuta, lumea ar evolua profund.

Am ajuns să cred că marile probleme din viață sunt de fapt niște bariere imaginare.

Nu căuta să ai dreptate, ci caută sa fii fericit și să-i faci pe cei din jur fericiți! Cea mai înțeleaptă chestie pe care am citit-o în ultimul timp și pe care aș vrea să v-o împărtășesc și vouă este următoarea idee: într-o dispută verbală, degeaba vrei să arăți că tu ai dreptate și doar gândirea ta e cea mai bună, folosind logica și diferite raționamente, pentru că, poate o să câștigi prin asta, însă acest fapt nu va face ca interlocutorul tău să te aprecieze mai mult, ci dimpotrivă, poate ai câștigat, însă ego-ul și demnitatea persoanei respective va avea de suferit. Calea cea mai bună e să încerci să-ți înțelegi interlocutorul, să vezi ce anume îl determină să gândească așa, și apoi să căutați amândoi soluții.

Iubim asemănarea dar trăiască diferențele. Ești unic, ai gânduri, dorințe, idealuri proprii, la fel ca și cei din jurul tău. Și e bine că e așa, dar pe fiecare om îl interesează doar propria persoană. Dacă nu arăți că îți pasă de ceea ce le pasă altora, lor nu le va păsa de tine.

Niciodată nu o sa schimbi tu oamenii, ci ei se schimbă. Raportat la tine ei o fac dacă:

  • te percep drept un caracter puternic,
  • ai țeluri frumoase care îi va influența și pe ei,
  • ai valori morale pozitive și ești un bun exemplu de urmat.
  • pe scurt, dacă ei consideră că au ceva de câștigat de la tine.

Dar nu uita că până și valorile morale pozitive au reprezentări interne diferite. Fiecare percepem sentimentul dragostei diferit și nu ne îndrăgostim cu toții de aceeași persoană, iar fiecare putem admira lucruri complet diferite la cei din jurul nostru. Dacă ai vreun dubiu în privința asta, gândește-te că până și cei care comit fapte condamnate de societate, sunt iubiți de cineva.

Comparând două lucruri total diferite, nu ne va face mai fericiți. A compara merele cu perele este din start un stereotip care nu-și are rostul. Să învățăm așadar să nu ne mai comparăm cu alții, și totodată să învățăm să respectăm și să apreciem diferențele!

De asemenea, să conștientizăm generalizarea, atunci când apare: deși toate ușile au clanța, fiecare duce în locuri total diferite.

Apreciere. Am întâlnit mulți oameni frumoși fizic dar cu sufletul, să-i zicem pătat de murdăria prostiei, lăcomiei, lașității, minciunii ori a prefăcătoriei. Am întâlnit oameni bogați fizic dar săraci cu sufletul - nu știau ce-i bunătatea, dragostea, altruismul, empatia. Contrar convingerii populare, sunt de părere că oamenii de genul acesta nu se apreciază pe ei înșiși, pentru că atunci când te apreciezi pe tine, nu ai cum să nu o faci și cu semenii tăi.

Apreciază-te și gândește-te la o conștiință colectivă. Gândește că ești unic și ai ceva de oferit acestei lumi! Nu te sabota, totul stă în atitudinea ta și în propriile tale tale percepții, care se vor tot schimba în funcție de experiențele din viață - tot așa se schimbă și părerile celor din jur, așa că de ce să nu te bazezi doar pe tine?

Dar, zâmbește oricui și caută ce are bun omul din fața ta. Merită să ignori un om pentru că a greșit sau ți-a greșit odată? Ce a făcut bine nu mai contează?

Apreciază-te, chiar dacă știi că ai și calități dar și defecte. Nu trebuie să fii perfect, însă trebuie să te iubești. Oamenii cu sufletul fain inspiră. Au făcut-o dintotdeauna și o vor face mereu. Cultivând starea de apreciere pentru ceea ce reprezinți tu întru toată firea ta, te va ajuta să depășești și zile în care totul parcă nu se potrivește. Nu lua totul personal!

Când vorbești cu ego-ul tău, ascultă ego-ul altor persoane, iar când vorbești cu inima ascultă inima lor. Ego-ul e bun pentru vise, ambiție, dar dacă visul tău nu e și pentru oameni, e degeaba. Orice ai vrea să realizezi în viață, dacă o faci doar pentru tine e degeaba.

Responsabilitate. Cu toții greșim, iar dacă îți asumi responsabilitate pentru acțiunile și vorbele tale, le poți remedia. Apreciază-ți calitățile și muncește pentru schimbarea comportamentelor nepotrivite.

Vrei o lume mai bună fără războaie și fără suferință? Caută să devii tu un om cu o putere mare de decizie care să influențeze istoria.

Vrei să fii iubit cu adevărat? Arată că ai un suflet bun, fără prejudecăți și că poți iubi la rândul tău, fără condiții! Dacă te iubești numai pe tine, ceea ce cauți e validare, nicidecum iubire adevărată.

Vrei să fii respectat? Arată-le altora că te respecți, că îi respecți și că înțelegi cum funcționează respectul.

Vrei ca lumea să îți zâmbească și să-ți vorbească frumos? Arată-le tu primul că ești o persoană frumoasă.

Înainte de a te certa cu cineva, întreabă-te: oare îl înțeleg pe acest om? Fiecare persoană reacționează la ceva bazându-se pe ceea ce crede și pe opțiunile pe care le are la un moment dat.

Dacă te înțelegi bine cu tine, vei căuta înțelegere și la cei din jurul tău. Dacă te minți pe tine vei căuta neîncrederea și la cei din jur.

De-a lungul istoriei au fost câțiva oameni care au cauzat atrocități de nedescris, însă toți acești câțiva oameni nu au putut să-și pună ideile malefice în practică fără ajutorul altora. De ce? Pentru că majoritatea dintre noi preferăm să nu ne asumăm nicio responsabilitate și urmăm lideri greșiți, și apoi ne întrebăm de ce avem viața pe care o avem. Neavând un caracter integru și puternic, nefiind împăcați cu noi, neiubindu-ne, neiubind viața, vom fi mereu sclavii altora și le dăm lor responsabilitatea pentru cum ne simțim!

Fraza care m-a influențat profund. Când am citit-o prima dată, ceva s-a schimbat în mine, parcă m-am trezit dintr-un vis neînțeles multă vreme și am realizat cât de important este să devin conștient de mine și de ceea ce vreau în viață. Totodată, trebuie să fac ceva concret în privința asta, pentru că dacă nu, așa cum spun mulți înțelepți, dacă doar îți dorești ceva fără a stabili niște pași concreți pentru a obține acel lucru, rămâi doar cu dorința și atât.

,,Trebuie să-ți dorești să fii puternic. Altfel, nu vei ajunge așa niciodată." Friedrich Nietzsche

A ști versus a fi conștient. Avem acces la multă informație înțeleaptă. M-am tot întrebat cum de unii acceptă să rămână indiferenți și pasivi. Ale mi-a spus: unii nu vor, iar alții sunt inconștienți. Cei care nu vor sunt dependenți de lene, mintea le este furată de dependințe și nu le aparține.

Da, are mare dreptate. Alții știu dar nu conștientizează. Îmi aduc aminte că citeam într-o carte diferența dintre a ști și a fi conștient: unii știu că fumatul nu este bun, însă până nu devin conștienți de adevăratele repercursiuni ale acestuia, ei continuă să fumeze în continuare.

Conștientizarea la nivel de individ iar mai apoi la nivel de societate. Un exemplu poate fi următorul. Am văzut de multe ori persoane care își aruncau gunoiul din propria mașina pe stradă. Ei știau că trebuie să fie curat în propria mașină -aveau conceptul de curățenie definit în mintea lor, însă nu erau/nu sunt conștienți de gestul lor. Gunoaiele aruncate aiurea cauzează poluare, distrug frumosul sau pot cauza chiar accidente.

Un alt aspect care merită menționat e cel în care suntem supărați/revoltați pe sistem sau clasa politică. Oare guvernul, respectiv clasa politică care ajunge să facă legi, nu e formată tot din oameni? Nu cred că acolo sunt niște extratereștri veniți de pe o planetă unde doar corupția e baza, sau?

Atunci când vom trăi mai conștienți, responsabili, încrezători, neindiferenți, fără frici și fără a ne mai plânge, vom face un pas uriaș către dezvoltarea noastră ca și specie umană!