Motivare și dezvoltare personală (partea a doua)

15.03.2018

Depresia. Această boală a secolului nostru afectează o mare parte din populație, așa că mă văd nevoit să fac câteva afirmații și în acest sens. Se spune că nu te poți vindeca de depresie, ci trebuie să înveți să trăiești cu ea. Acum, legat de vindecat nu știu ce să zic, dar cert e că nu te naști depresiv, înveți sa fii așa, și acest fel de a fi, mai pesimist, majoritatea l-au învățat în copilărie, când încrederea de sine a fost afectată sau copilăria a fost nefericită. Cei care suferă de depresie, clar le va fi greu să-și găsească motivarea în prezent, având în vedere faptul că au o experiență destul de vastă în a știi cum să fie depresivi. Ce se poate face? Recomand introspecția și meditația. Fiecare se cunoaște, sau ar trebui să o facă, pe sine, așa că te poți întoarce în anii copilăriei, în perioada în care simți/crezi că ai început să dezvolți caracterul depresiv, să începi să înțelegi și să accepți circumstanțele de atunci, și încet încet să alegi că nu ești tu vinovat de niciun lucru rău care s-a petrecut în exteriorul tău și să nu te mai învinovățești, ba dimpotrivă să începi să-ți imaginezi cum altfel ai fi putut proceda atunci încât de-a lungul timpului încoace dacă nu ar fi fost să fii depresiv, cum anume ai fi ales să fii? Mulți se consideră vinovați de faptul că părinții lor au fost bețivi, ori se certau mereu, ori au trăit fără părinți, sau că cineva le-a spus odată că nu sunt buni de nimic, sau cine știe ce alte traume au trăit la un moment dat în copilărie. Așa cum am mai spus, creierul trebuie antrenat să lucreze în favoarea ta, și nu împotrivă! Până la un punct, nu spune nimeni că poate fi ușor, însă calitatea vieții trăită după, merită tot efortul. Terapia cognitiv comportamentală, NLP-ul, oferă tehnici foarte eficiente în tratarea depresiei, și se bazează pe principii naturale și eficiente.

Un alt aspect negativ demn de menționat atunci când vine vorba despre probleme, e că unii oameni cred că ele sunt fie fără rezolvare fie permanente. De exemplu pentru cei care vor să se sinucidă, le poți spune că ,,sinuciderea e o soluție permanentă la o problemă temporară."

Toate lucrurile au o legătura între ele și totul se rezumă la tine. Da, ai citit bine: la tine! Însă nu în sensul că ești cel mai important din univers, ci la sensul că ești o ființă deosebită și unică în felul tău, dacă cauți suficient în tine și te raportezi la propria ființă.

Așadar, nu trecutul ci ceea ce facem ne definește! Cert e că în viață dăm de obstacole și greutăți, nu neapărat că suntem noi o problemă ci pentru că așa e viața, însă contează cum reacționăm la aceste impedimente! Alegând să îți faci griji mereu nu te ajută, dimpotrivă! Păcat că unii își fac griji atât de des încât devin buni la asta, și le e foarte greu să conștientizeze că mai poate exista cel puțin un alt punct de vedere. În timp, oamenii de acest gen se tem să mai încerce lucruri noi datorită asocierii atât de greșite, în care au devenit experți. Pentru ei riscul sau faptul de a încerca ceva nou e egal cu eșecul.

Și mai trist e că dacă eu cred că sunt slab mă voi comporta ca atare! Așadar, începe de acum să-ți revizuiești atitudinea și să te bucuri de viață! Te-ai născut cu un scop, și nu o spun doar ca să te simți mai bine, ci ca să te îndemn să-ți pui mintea și corpul la treabă!

Neocortex și cititul. Amigdala - este implicată în răspunsul emoțional, secrețiile hormonale și memorie. Până nu învață un obicei și creierul reptilian, suntem tot la mila emoțiilor și a instinctelor, oricât de mult am citi.

Citești despre disciplină, motivare, da, sună frumos, îți place ce auzi, te încântă pe moment, îți schimbă starea de spirit, însă după un timp, uneori destul de scurt, redevii tot tu, cel leneș, cel care preferă să găsească orice alte scuze de a nu face mișcare de exemplu. Pentru că dacă așa ai fost mereu, și obiceiurile tale au devenit felul tău de a fi, degeaba vin eu cu cele mai motivaționale fraze, căci dacă nu pleacă motivarea de la tine, tot nu se schimbă nimic. Așa e și cu ce am scris despre femei, sau bărbați, în sensul că oricum persoanele sunt mânate de obiceiurile sau de partea lor emoțională, pentru că asta va prima mereu. Chiar dacă la nivel logic, rațional, încerci să convingi o persoană că nu e normal să fie prefăcută, să mintă, sau să înșele de exemplu, imediat după aceea tot va continua să o facă pentru că asta e natura ei. Dacă o întrebi după aceea de ce a făcut asta, ca și scuză, sau motivare, o să-ți spună: așa am simțit să fac!

Am citit mult, și încă mai căutam să citesc crezând că doar asta mă va ajuta. Prin citit mi-am dezvoltat neocortexul, însă dacă citești prea mult fără a pune în practică, fără a experimenta, e greu, sau poate chiar degeaba. Sunt inginer, realist dar și idealist totodată. Trebuie pus în practică. Nu cred că există altă soluție. Dacă știi tu una, te rog să o spui lumii întregi! Eu încă învăț.

Ca să revin la prezența creierului reptilian și să fac legătura cu practica, îți dau un exemplu: citești două cărți despre vorbitul în public, și când vine momentul să susții o prezentare în fața unui public mai numeros, transpiri în ultimul hal, roșești, ți se usucă gâtul și deabia îți mai găsești cuvintele. Știi teoria dar nu ai practica.

Nevoia de timp, acțiune, perseverență, determinare și acceptare reprezintă aspectele care definesc și deosebesc o personalitate puternică față de una mediocră. Să le luăm pe rând:

Timp - Am mai prezentat conceptul că totul este un proces, și anume nu te poți trezi motivat, încrezător în tine și plin de gânduri înțelepte peste noapte.

Acțiune - este o vorbă: ,,chiar și a alege să nu faci nimic este tot o alegere".

Perseverență și determinare - avem nevoie să nu renunțăm ușor! Avem nevoie de obiceiuri bune, de vise și de un scop. Fără scuze!

Acceptare și recunoștință - trebuie să învățăm să facem diferența între ceea ce putem controla și ce nu în viața noastră. Tocmai gândul și dorința de a controla ceva din exterior, asupra căruia de fapt nu avem niciun control, ne poate cauza suferință. Trebuie să acceptăm că nu viața, divinitatea sau alte lucruri exterioare încearcă să ne pedepsească, ci noi suntem cei care interpretăm acțiunile exterioare, și tot noi suntem cei care hotărâm cum să reacționăm la ele. Dorința de a nu pierde ceva este mai importantă decât dorința de a avea ceva, de asta nu știm să apreciem și nu avem recunoștință chiar și față de noi înșine decât atunci când chiar pierdem ceva. Nu conștientizam resursele pe care le avem decât în momentul în care simțim lipsa lor. De câte ori am fost mulțumiți de noi și ne-am simțit bine doar pentru că putem respira sau vedea? Dacă vreodată ți se pare atât de banal că respiri, ia încearcă să-ți ți respirația 3 minute.

Când vine vorba de motivare, înăuntrul tău ai două forțe mari dar antagonice: rezistența și voința. Atât voința cât și rezistența reprezintă energie fizică și psihică. Sunt două forțe foarte puternice și care își iau energia din stilul tău de viață, obiceiuri, dorințe și idealuri.

Pentru o viață mai bună, motivația e doar startul. Sunt foarte importante energia voinței, obiceiurile pe care le ai!

Să nu uiți că tu nu ești doar corpul tău fizic, pentru că majoritatea celulelor din organism se schimbă după un timp.

Într-o dimineață ședeam eu așa, cu mintea mea molcomă dar dibace de ardelean :) și mă gândeam la furnici: furnica are voință, determinare și e foarte muncitoare deși e foarte mică. Unde înmagazinează ea energia necesară? A fost momentul când am realizat că în viața clar e ceva mai mult fața de ceea ce vedem.

Energia fizică o iei din stilul de viață, alimentație, sport. Cea psihică din pasiuni, țeluri, dragoste!

Sport. Pasiuni. O componentă principală atunci când vine vorba de sport e alimentația: nu ai cum să excelezi fizic și emoțional dacă ceea ce bagi în tine nu e sănătos. Creierul consumă cea mai parte parte din substanțele nutritive, iar mâncarea grea, nesănătoasă, ne face să ne simțim greoi, apatici. Oricum, în ziua de astăzi consumăm mult mai mult decât are nevoie corpul omenesc. Nu mai sunt vremurile în care vânam poate o dată pe săptămână și trebuia să depunem rezerve în corp. Sunt un gurmand, mănânc ce îmi place și totodată ador să descopăr noi feluri de mâncare și de gusturi, însă mi-am creat și o anumită disciplină, și am preluat controlul asupra părții animalice din corp, spre exemplu nu mai mănânc după o anumită oră seara, sau oricât de bun ar fi ceva, dacă sunt plin, mă opresc. Nu-ți batjocori trupul cu mâncare proastă!

Legat de sport, orice dietă ai ține, dacă nu faci și mișcare, tot degeaba. Când vine vorba de sport, unii fac mișcare doar pentru a se compara cu altcineva.

Sportul învinge depresia, te motivează, te întărește fizic și psihic. E mult mai sănătos și mai ușor să te refaci după un efort fizic decât după o traumă de natură emoțională.

Legat de pasiuni, ce să mai zic altceva în afară de faptul că dacă nu ai cel puțin o pasiune, trăiești degeaba. Atunci când ești obosit după serviciul pe care îl ai, faptul că ajungi să te minți singur spunându-ți că îți încarci bateriile dormind cât mai mult te sabotezi pe zi ce trece. Ai nevoie de o pasiune, ai nevoie de mișcare fizică, pentru că lăsând la o parte importanța somnului, el nu trebuie să fie un substituent pentru pasiuni.

Iubire. O inteligență emoțională dezvoltată duce la cunoașterea de sine, care la rândul ei duce la încredere și la curaj, care în timp duce mai departe la acceptarea de a trăi și de a încerca noi experiențe, iar în timp se formează înțelepciunea. Un om care se cunoaște pe sine niciodată nu va duce lipsa de motivare, el fiind conștient de ceea ce știe și de ceea ce nu știe și asta îl va motiva să acționeze mereu, înspre a se autodezvolta. Însă doar cunoașterea de sine nu e de ajuns. E necesar și să te iubești pe sine, să știi și să simți că meriți tot ce e bun în această viață. Și e un musai să-ți reverși dragostea și iubirea și în exterior!

Toate aceste lucruri duc la o disciplină, o viață mai împlinită și mai fericită!

Ai devenit mai motivat, mai pozitiv, mai înțelept, și ai realizat ce frumoasă e viața. Indirect simți că totul în lumea asta e mai bun și mai frumos. Ai schimbat lumea? Nu, te-ai schimbat pe tine, și interpretarea ta cu privire la ce e lumea și viața! Fii un exemplu, demn de toată isprava!

Mai jos, am creat o mică listă de principii care ar trebuie să ne ajute în parcurgerea drumului ales în viață:


  • O motivare puternică presupune o gândire pozitivă pe măsură.
  • Căutând validare în exterior nu o să ne împlinească.
  • Destinul vieții tale e de fapt atitudinea pe care o ai asupra evenimentelor.
  • Tu poți fi atașat de lucruri, însă ele nu sunt de tine.
  • Natura funcționează pe baza regulii ori folosești ceva ori îl pierzi. Creierul e ca și un mușchi, așadar, învață să-l folosești cât mai mult.
  • Nimeni, niciodată, nu e răspunzător pentru emoțiile tale. Emoțiile există, se transformă, ele sunt energie, însă ființa umană e mai mult decât atât. De tine depinde cum înveți să trăiești și să modelezi această energie.
  • Încrederea de sine, înțelepciunea și gândirea pozitivă sunt molipsitoare.
  • Sufletul, mintea și trupul tău fac împreună un templu. Onorează-l cu cele mai bune principii, valori și intenții.
  • Un vocabular bogat duce la multe opțiuni.
  • Obiceiurile pe care le ai te definesc pe termen lung.
  • Pentru unii disciplina nu e o prioritate, ei au lucruri mai importante cum ar fi mâncarea, țigările, băutura. Pentru tine ce e important?
  • Un om care nu se face fericit pe el, nu are cum să facă pe alții.
  • Ce pot face azi pentru a deveni o persoană mai bună?
  • Tu trebuie să fii în stare să te definești și să îți arăți ție din ce ești făcut!
  • Critica e cea mai eficientă metodă de a te corecta, nu de a începe.
  • "Nu pot" e un demotivant puternic. E mult mai bine să folosești: pot dacă.
  • Succesul e doar ceva secundar procesului de a eșua, a învăța ceva din asta și ați urma visul indiferent de obstacole.

Învață să depinzi de tine!