Liderul

20.05.2017

Prezența lui motivează, liniștește, însuflețește spiritul și reușește să găsească mereu cele mai bune și eficiente soluții pentru grupul din care face parte. Oare ce-l face așa de special, carismatic și enigmatic totodată?

Liderul, căci despre el este vorba, reprezintă o persoană aparte, de care orice grup are nevoie. Deși termenul provine din limba engleză, îmi vine greu să găsesc un sinonim potrivit în limbă română, poate cel mai apropiat ar fi cel de conducător. E exact aceeași situație ca și atunci când încerci să traduci cuvântul "dor" în limba engleză. Făcând asta îi cam pierzi din nuanță.

Dintr-un anumit punct de vedere, toți oamenii de pe această planetă se împart în doar două categorii: oameni care conduc și oameni care sunt sau au nevoie să fie conduși. Aici intervine liderul.

Oamenii sunt ființe gregare, și pentru buna lor supraviețuire și dezvoltare, încă din cele mai vechi timpuri au învățat să trăiască în grupuri. Un lider trebuie să aibe viziune, și să călăuzească grupul. Toți oamenii, au niște motivații intrinseci după care iși duc traiul. Unii numesc asta valori. Deși acest cuvânt nuanțează aspecte foarte diferite despre ce e important pentru cineva, un lider reușește să-și motiveze oamenii vorbind despre interpretarea valorilor comune. Liderul conduce prin puterea exemplului. E admirat, respectat și iubit necondiționat de oamenii pe care îi conduce. La fel ca o mamă care nu mănâncă până când copilașii ei sunt sătui, tot așa și liderul se asigură prima dată de bunăstarea grupului său. El a înțeles că un grup e mai puternic și mai inteligent decât fiecare persoană luată individual.

Liderul unește și armonizează.

În viața de familie, liderul e acel părinte care te ascultă cu căldură și îți dă îndrumările necesare, dar totodată îți oferă libertatea de a alege tu pentru tine.

Din păcate, unii lideri, negativi, pot scoate în evidență valoarea unora de a considera că țara/religia lor este cea mai bună. Deși nu există un adevăr universal valabil, un lider adevărat își motivează oamenii pe baza unei integrități și a unui respect între toți indivizii de pe această planetă. Spre exemplu, faptul de a nu fura și de a ajuta pe cineva la nevoie cred ca e universal valabil.

Unii lideri negativi, profită de pe urma naivității precum și lipsei de încredere în ei înșiși a oamenilor pe care îi conduce. Un lider negativ își va urma mereu propriile interese, și nicidecum a grupului pe care îl reprezintă. E trist faptul ca unii oameni își folosesc inteligența și abilitățile în slujba a ceva negativ care cauzează durere și distrugere.

În România, aproape toată lumea vrea să fie șef. Lider nu înseamnă să fii șef. Liderul, prin natura, atitudinea și abilitățile sale, poate conduce, dar o face la un alt nivel. Un lider niciodată nu va leza integritatea echipei/grupului pe care îl conduce. Mereu va încerca să motiveze și să scoată ce-i cel mai bun din fiecare persoană. El, liderul, are un spirit optimist, și atunci când dai de o aparentă problemă, glasul lui cald, ferm și pătrunzător te ajută să privești totul dintr-o altă perspectivă. A fi lider nu înseamnă să ai răspuns la orice problemă și să le știi pe toate. Nici pe departe așa ceva. A fi lider înseamnă să-ți dorești să te cunoști și tu pe tine mai bine, să înveți să faci rapid conexiuni între lucruri, să nu vezi problema ca pe o problemă ci poate ca pe o oportunitate necesară în viață. A fi lider se poate învăța.

Folosesc sexul masculin atunci când vorbesc despre lider, însa consider că la fel de bine și o femeie poate să fie un lider. Cu o condiție însă: să aibe o vârstă mai înaintată. Deși există clișeul că bărbații se maturizează mai greu decât femeile, eu sunt de părere că da, poate femeile se maturizează mai repede, dar doar fizic. O femeie tânără știe, sau ar trebui să știe că în mintea ei există un amalgam de emoții, ceea ce este bine, asta o definește, și poate asta reprezintă o parte a farmecului ei, însă de cele mai multe ori, o femeie, care nu are maturitatea cunoașterii și exploatării la maximum a propriilor ei emoții, nu cred că poate hotărî destinul altora. Cele mai multe decizii le-ar lua pe baza emoțiilor de moment, care pot fi foarte schimbătoare, în funcție de perioada lunii. Știm cu toții că dacă o femeie îți spune că vrea ceva, ca de exemplu luna de pe cer, asta nu înseamnă ca e fix ceea ce își dorește sau ceea ce are nevoie. Dacă într-o zi spune ceva de genul: "nu vorbești niciodată cu mine", poate ceea ce vrea să-ți spună e că de fapt a avut o zi proastă și poate are nevoie de cineva care să o asculte. Faptul că uneori noi bărbații suntem deficitari în a înțelege limbajul feminin, nu-l face pe acesta să fie rău sau greșit, ci doar diferit față de limbajul nostru, bărbătesc. Pe de altă parte, femeile sunt mult mai bune în a lua decizii care să unească și să consolideze grupul, ele învățând mult mai rapid să fie mai empatice și să înțeleagă nevoia fiecărui individ în parte. Și atunci când o femeie care adună înțelepciune, învață să vadă lucrurile și dintr-o perspectivă mai globală, ea poate ajunge să fie un lider de excepție. Un lider adevărat bărbat, se poate completa de minune cu o astfel de femeie care să-i fie confidentă în viața sa, și împreună ar putea descoperi cu devotament, curaj, pasiune și admirație, tot ce e mai bun în celălalt.

Îmi vine în minte acum o povestioară. La o întâlnire de afaceri, a unei mari companii, un director mai tânăr îl invită pe directorul general să ia loc în capul mesei. La care directorul general îi răspunde prietenos și cu un mic zâmbet tânărului: "Tinere, oriunde stau eu, e capul mesei!".

Un lider e perspicace, știe să aibe simțul umorului atunci când e nevoie și să fie serios când i se cere. El vorbește pe limba tuturor claselor sociale.

Chiar dacă uneori poate anima o încăpere, liderul nu e un clovn. El se poate folosi și de umor, dar nu asta reprezintă principala lui caracteristică. Liderul îmbărbătează!

Un lider e mereu optimist și doar gândul că există o astfel de persoană în jurul tău, te face să te simți mai încrezător.

Un lider nu se teme să creeze, crească și să dezvolte alți potențiali lideri. E menirea lui totodată de a lăsa "urmași" pe măsură. Un lider își respectă mult oamenii pe care îi conduce, iar cuvinte precum onoare, respect, responsabilitate sunt pline de înțeles și profunzime pentru el. El știe să ceară și să accepte sfaturi atunci când e nevoie.

Liderul este disciplinat și echilibrat și se cunoaște pe sine. Îți cunoaște firea, emoțiile și orice provocare nouă nu reprezintă un impediment pentru el. Chiar dacă alții tremură de frică, sau se pierd cu firea, el rămâne calm, și mereu dă impresia că e stăpân pe situație. Cum poți să ai încredere în cineva, dacă la cea mai ușoară provocare emoțională dă semne de enervare, supărare sau lașitate?

Liderul e o persoană echilibrată emoțional. El se lasă călăuzit dar niciodată dominat de emoții, iar uneori își folosește intuiția pentru a lua decizii.

Disciplina fizică și mentală sunt caracteristici care îl ajută să facă față oricărei provocări. Ajunge să caute și să vadă provocări acolo unde alții văd doar probleme.

Cuvântul aroganță nu face parte din vocabularul liderului. Oamenii își doresc să fie conduși de cineva cu care să se identifice, din lumea lor, și nu de cineva care vrea să arate cât de măreț e el ca și persoană. Prin asta, un lider arogant arată că de fapt propria persoană e tot ceea ce contează pentru el, și acest tip de om, niciodată nu-și va sacrifica timpul și abilitățile pentru scopuri mai înalte.

Un lider se caracterizează și prin anduranța și viziunea pe termen lung.

Liderul nu acuză și nu judecă, și a învățat că energia trebuie canalizată în a găsi soluții, nu în a găsi un țap ispășitor. Un lider nu își plânge niciodată de milă, și nu dă vina pe ceva din exteriorul lui atunci când se întâmplă să ia o decizie proastă. Căci da, și liderii mai greșesc. Dar cei buni, își asumă vina, caută să vadă ce au învățat și merg mai departe.

Nu statura sau frumusețea fizică deosebesc un lider de restul. Aceste atribute fizice pălesc foarte ușor în fața unor provocări reale. În schimb viziunea, atitudinea și spiritul dârz reprezintă lucrurile care îl fac frumos. Îmi vine acum în minte expresia citită mai demult: "gloria îi face frumoși pe eroi".

Ca în orice domeniu de activitate, și în cazul liderului se poate aplica expresia "talentul nu înseamnă nimic fără muncă!".

Alege să fii mai bun, alege să fii un exemplu, și alege să-ți șlefuiești spiritul ca să-ți arăți ție în primul rând ca ești o ființa minunată care își dorește și care va avea parte de tot ce e mai bun în viața asta! Fericirea nu are vârstă!

Cam asta e interpretarea mea despre ceea ce înseamnă să fii un lider. Sunt curios de așteptările și interpretările voastre, așa că aștept cu nerăbdare să-mi scrieți!