Gânduri de ardelean

08.01.2020

     Înțelepciunea universală mi-a dat să gust câte puțin din fiecare: sărăcie și abundență, frică și curaj, rațiune și emoție din plin... iar acum mă îndrept către ceva diferit.

Exceptând câteva idei ce fac referire la Ardeal, un loc foarte drag mie, mi-aș dori ca acest articol să rezoneze cu orice român, indiferent unde s-ar afla.

De-a lungul timpului am învățat că aproape orice loc poate să fie transformat de către oameni, care au o putere de creație extraordinară. Deși nu există iad (nu dezvolt acum subiectul deoarece rolul articolului este despre cu totul altceva), în sensul conștiinței de grup, noi putem să ne creăm raiuri unde să explorăm și să trăim în voie bună!

Unele din ideile de mai jos sunt inspirate din obiceiuri ardelenești, iar altele reprezintă gânduri ori păreri proprii. Nu cred că cineva deține adevărul sau înțelepciunea absolută, însă cred că există idei benefice, frumoase, interesante care ne pot face să iubim viața, curajul și oportunitățile pe care ni le oferă universul.

Relații. Dacă ești bărbat alege-ți o mândră faină, dar cu care să faci și casă. Iar dacă ești femeie, alege-ți un ficior harnic și înțelept.

Un suflet cald și zâmbitor este de neprețuit.

Dacă ai planuri serioase cu mândra ta, sarut-o fain noaptea înainte de culcare și dormi cât de mult poți cu ea de mână. În somn se petrec lucruri mai presus de dimensiunea asta, și astfel știi dacă sufletele vă sunt pereche!

Cuvântul dor - atât de profund în limba noastră faină: ioii mândră draga mea, tare dor' mi de tine!

Poți alege să creezi ceva alături de o persoană care are idei diferite de ale tale și astfel vă completați, sau poți alege calea distrugerii, prin care ignori și nimicești ceea ce are diferit o altă persoană, însă în același timp îți distrugi ție șansa de a fi fericit. Ura te face să te simți bine?

Mâncărică. Slănina-i slănină, sunca-i suncă! Deci, pentru cei care încă nu știu ori mai au dubii, slănina nu-i șuncă!

În Ardeal nu există țuică de 30 de grade.

Fasolea frecată se mănâncă cel mai bine cu ulei de dovleac.

Încearcă mâncărica făcută pe disc și vei gusta puțin din Ardeal!

Doar un ardelean va înțelege ce zic atunci când spun că beau moare.

În ciorba de cartofi ardelenească se pune tarcăn.

Când ai musafiri, omenește-i cu ce ai mai bun în casă, astfel dezvolti în ei puterea exemplului despre ce înseamnă omenie, mâncare și voie bună! Țuica și slănina îs la loc de cinste!

Istorie. Pe teritoriul actual al Ardealului, în Munții Orăștiei, Decebal a avut cetățile, a stiut el ceva! Sau credeți că a fost doar o întâmplare?

Tot întâmplarea a făcut ca în Ardeal să vină și sașii, oameni dibaci, meșteșugari și harnici dar și modești? Aceștia au lăsat o amprentă puternică și pozitivă asupra zonei.

Să nu uitați niciodată că suntem urmași ai dacilor, un popor mândru, dârz, neînfricat și înțelept!

Curajul, ambiția și determinarea fac parte din spiritul fiecărui român! Păcat că unii au uitat sau neagă acest lucru.

O melodie care trezește spiritul:Treceți batalioane româneCarpații! tatăl meu o avea ca și ton de apel pe telefon.

A fost odată o Românie Mare! Mulți încă visează și sper că toți cei ce vorbesc limba dulce, faină și încărcată de istorie, limba românească, să traiască în pace, înțelegere și armonie. O, Basarabie măreață!

Am avut eroi care au fost trași pe roată pentru niște idealuri în care credeau!

Codru-i dătător de viață!

Vrednicie. Să ne creștem copilașii să fie curajoși și vrednici! Să sădim în ei de mici dreptatea, integritatea, bucuria și fericrea, demnitatea și omenia!

A fi om de nădejde, e un lucru mare!

Cinstește omu' harnic și înțelept!

A fi laș nu e bine deloc! Curajul de a fi curios și de a lupta pentru valori și principii, precum și de a experimenta viața, va aduce mai multe satisfacții decât iluzia comfortului pe care o dă lașitatea. Oamenii răi sunt lași și bârfitori, tu ce alegi?

Atunci când lupți din inimă pentru o cauză, nimic nu poate să fie prea puternic!

Cuvântul dat reprezintă unul dintre cele mai de preț bunuri ale tale. Așadar cinstește fiecare vorbă pe care o spui și fi cumpătat, atât la a-ți umbla gura degeaba cât și când vine vorba de sfadă! Respectă-ți cuvântul, pentru că asta înseamnă că te respecți pe tine!

Prima dată muncă și după hodină!

Să fii un exemplu de echilibru, seriozitate și om gospodar în urbea ta!

Nu lăsa nedreptatea să acopere adevărul!

No hai, are o tărie profundă! Totodată poate să fie considerată expresie motivațională.

Oamenii satelor, în simplitatea lor, înțeleg poate cel mai bine lucruri esențiale cum ar fi bunătatea, respectul, aprecierea și bucuria.

Casele oamenilor bogați sunt curate și ordonate.

Înțelepciune. În calmitatea și înțelepciunea sa, ardeleanul muncește nu pentru a se mândri și a arăta altora ce tare este el, ci pentru a-și asigura liniștea și prosperitatea căminului. Inconștient, el a înțeles că există destulă abundență în acest univers și sub acest soare, atâta timp cât muncești pentru aceasta. Invidia, răutatea și ranchiuna nu ajută pe nimeni, și este înțelept ca atunci când întâlnești un om care e mai priceput, mai dibaci sau mai diferit decât tine, să nu te compari cu el, ci să-l privești cu respect, să-l vezi precum un exemplu! Un om puternic în sensul de plin de iubire, înțelept și echilibrat, cu siguranță te va ajuta și pe tine să-ți descoperi potențialul, pentru că el știe că fiecare om este diferit și are o grămadă de resurse de care nu este pe moment conștient. Așadar, dacă scoți eul la înaintare, doar te vei compara cu altul, și fie vei încerca să-l desconsideri, fie te vei desconsidera singur. Urmează calea înțeleaptă, de a privi fiecare aspect sau întâmplare din viață, precum un joc, sau o experiență care să te facă să te simți bine sau să te ajute să înveți ceva!

Încrederea de sine nu se învață din cărți! Acestea reprezintă doar o resursă, nu și calea!

O burtă plină nu te împlinește!

Locul unde te naști are o influență în viața ta, de asta ardeleanul îi omul văilor, a dealurilor și a munților și viața cu el este o aventură.

O stimă de sine autentică arată respect pentru ceilalți.

Dacă îți asumi responsabilitatea pentru evenimentele din viața ta, ai putere să schimbi ceva. Dacă dai vina pe evenimente sau pe orice altceva, ești la mila acestora!

Optimismul și seninătatea sunt molipsitoare. Niciodată nu este prea târziu pentru a învăța să folosim cuvintele în scopul de a binecuvânta, ajuta, a prospera, a încuraja!

Cuvintele motivaționale, de recunoștință ori cele de încurajare, spuse cu intenție pozitivă sunt mai folositoare decât sfințirea pe care o fac popii pe bani!

Întreabă-te de ce faci asta? Care este scopul?

Atunci când întâmpinam o problemă, să ne întrebăm oare ce avem de învățat din asta? Dacă nu conștientizăm lecția pe care universul ne-o dă, o să ne tot lovim de ea, până când o înțelegem.

Același lucru se aplică și fricii, care nu poate fi învinsă decât prin acțiune. Să cerem de la univers cea mai potrivită lecție pentru a învăța ce avem nevoie!

Bazându-ne doar pe nevoile corpului, vom rămâne blocați în starea de nevoie și dorință.

Resentimentele, ura și invidia pot cauza boli. Dacă tratăm cu respect și ne detașăm de ceea ce aparent credem că este rău, putem să evoluăm. Ura reprezintă lipsa iubirii, așa cum curajul reprezintă lipsa fricii. Atunci când hotărâm să nu ne mai fie frică de un lucru și acționăm în acest sens, curând realizăm că acel lucru nici n-a existat cu adevărat, a fost doar în mintea noastră... interesantă natura umană!

Sentimentul de împlinire precede mereu împlinirea și abundența. Imaginația are o putere incredibilă!

Este interesant cum diamantele de exemplu, un simplu minereu sau dacă vreți ceva mai științific: un carbon ce a suferit presiuni înalte, valorează mai mult decât bunătatea, curajul și iubirea. Doar mie mi se pare absurd?

Curajul îl găsești în tine, nu vine de undeva din exterior!

Îți dorești să fii înțelept? Imaginează-ți cum ar fi viața ta dacă ești deja! Poți face asta?

Sunt oameni care se plâng tot timpul. Te rog nu face același lucru pentru care îi condamni pe alții!

Este esențial să segmentăm în pași mici ceea ce este dificil - se aplică de minune pentru situația când avem o viziune de ansamblu, știm unde vrem să ajungem dar dăm de obstacole. Sunt mai ușor de dovedit și asimilat porțuni mici din orice.

Mulți oameni pierd timpul în fata tv-ului. Părerea mea este că dacă tv-ul nu te învață ceva sau nu te face să râzi, timpul petrecut în fața lui este doar timp pierdut aiurea. Mă gândesc că nu degeaba există expresia: ,,mă uit la tv" și nu ,,învăț de la tv"!

Ai nevoie de o religie ca să fii bun? Îți este mai ușor să accepți părerea unui grup decât să începi să gândești de unul singur?

De multe ori ceea ce știm despre noi este doar părerea altora, vi se pare normal?

Inteligența nu presupune doar memorare, inteligență e atunci când vii cu soluții noi sau diferite la evenimente noi sau diferite!

Corpul rămâne ancorat în lumea dualităților, însă mintea,oh mintea! Ea este conectată la adevărul universului, prin descoperirea spiritului propriu, se poate trăi extazul.

Când realizăm că absolut orice a fost creat datorită gândirii, totul capătă un alt înțeles. Religia, avioanele, toate au fost create în urma unor gânduri. Însă omul nu este doar gândurile sale, el este mult mai mul decât atât. Sunt foarte multe de spus despre asta încât cred că o las pentru un articol separat, însă până atunci: să gândim măreț și să gândim cu optimism!

Un mod la îndemâna tuturor, prin care se poate dezvolta gândirea îl reprezintă cititul. Fiecare om este diferit, iar gândurile și ideile unuia pot servi ca punct de plecare și de dezvoltare pentru o altă persoană. Puterea imaginației și a subconștientului ne pot da o înțelepciune aparte, prin care să ne trăim viața în abundență și cu voie bună!

Că tot veni vorba de citit și de puterea interioară, ca și o mică paralelă la acest articol: am descoperit că unele dintre ideile lui Emile Coué (1857-1926) au fost folosite în cărți de dezvoltare personală și chiar într-o carte scrisă de un fost pensionar Navy SEAL.

Emile Coué a fost un om cu mult înaintea vremii lui, un om care a văzut potențialul autosugestiei. În cărticica scrisă de el, afirma puterea următoarelor cuvinte spuse zilnic: ,,în fiecare zi mă simt din ce in ce mai bine din toate punctele de vedere!''

Folosiți aceste cuvinte în fiecare zi chiar înainte de a adormi sau dimineața chiar înainte de a vă trezi complet! Explicația este că in aceste două momente ale zilei, creierul trece din starea beta spre alpha si apoi theta (noaptea înainte de somn) și invers theta→alpha→beta (dimineața când ne trezim). Stările enumerate mai sus reprezintă frecvența pe care o au undele cerebrale.

În stările alpha și theta, creierul este cel mai sugestibil la afirmații. Nu puteam să nu împărtășesc cu voi această informație inestimabilă.

Numai bine!