Cum să conduci mașina în siguranță

14.12.2018

Acest articol nu are nicio treabă cu dragostea, iubirea, relații sau dezvoltarea personalității, însă are treabă cu ceva poate mult mai important: viețiile noastre.

Respectul. O sa încep cu o chestie de bun simț și poate una dintre cele mai importante atunci când vine vorba de condus: respectul în trafic. Prea multe accidente se întâmplă din cauză că la volan ne comportăm iresponsabil și nu respectăm pe ceilalți conducători, iar uneori chiar nu ne respectăm propria viață!

De ce crezi că o mașină are semnalizare, doar așa să mai fie niște becuri în plus? Oare nu e important ca ceilalți participanți la trafic să vadă ce urmărești tu să faci? Nu știe nimeni ce e în mintea ta și nu-ți poate intui nimeni gândurile!

Regulile de circulație sunt făcute pentru siguranța participanților la trafic!

Centura de siguranță. Printre primele sisteme de siguranță în mașină au fost centurile de siguranță.

În cazul unui accident, se petrece o decelerare aproape instantanee și din cauza inerției, corpul în lipsa purtării centurii de siguranță o ia din loc, se poate izbi de interiorul mașinii sau este aruncat în afară. Mai apoi specialiștii au observat că nu e suficientă doar centura de siguranță, pentru că aveau loc accidente, oamenii deși purtau centura și nu aveau leziuni vizibile externe, după ceva timp mureau: din cauza leziunilor interne pentru că în cazul unei opriri bruște de la o viteză mare, inerția face ca organele interne să se miște.

Airbag-ul a fost introdus pentru a rezolva această problemă: el atenuează foarte mult din inerție.

Imaginează-ți un impact la 60km/h: oricât de scumpă ar fi mașina ta (chiar dacă structura rezistă sau mai absoarbe din șoc), legile fizicii rămân aceleași: se produce o decelerare aproape instantanee.

Nicio mașină nu cred că îți garantează viața la un impact de 100km/h.

Apoi mai este un aspect, tot din fizică: dacă două mașini care merg fiecare cu 60km/h au un impact frontal, impulsul se adună, iar cei din interiorul oricăruia dintre cele două vehicule se vor simți ca la un impact la 120km/h.

Alcoolul inhibă foarte mult reacțiile și scade reflexele, punct! Apoi să luăm un exemplu: dacă tu ai băut și ești implicat într-un accident provocat de celălalt șofer, ghici cine o să fie vinovat? Tu!

Câteva sfaturi de condus în curbe:

  • nu frâna!
  • curbele se iau pe interior!
  • suspensia independentă spate ajută enorm.
  • ESP-ul activat! (sistem electronic de control a stabilității. A nu se confunda cu sistemul de control al tracțiunii!)
  • într-o curbă, atenție dacă din sens opus vine o mașină! În cazul în care curba e la stânga (din direcția ta de mers) iar cel din față care vine spre tine pierde controlul mașinii, sunt foarte mari șansele că el va ieși de pe banda lui către banda ta de mers! Pentru mai multe detalii căutați diferența dintre supravirare și subvirare!

Fără telefon la volan! Mai ales pentru bărbați: creierul bărbatului nu poate să facă mai multe lucruri deodată!

Anvelope. Văd mașini foarte scumpe dotate cu anvelope mediocre (uzate) sau nepotrivite. Poate că lumea încă nu conștientizează importanța unor anvelope de calitate pentru că uneori ele pot face diferența dintre viață și moarte!

Dacă anvelopele sunt foarte uzate sau neconforme cu cerințele mașinii:

  • crește distanța de frânare,
  • scade aderența,
  • se pierde stabilitatea în situații mai critice.

Dacă tot vorbim de anvelope, e musai să aduc în discuție anvelopele de iarnă: acestea nu sunt un moft sau un prilej de a scăpa de amenzi, ci reprezintă o necesitate obligatorie.

Un lucru de care suntem cu toții conștienți e că trăim într-o zonă cu climă temperată. Ce înseamnă asta? Că avem veri foarte călduroase și ierni foarte reci: uneori vara sunt și peste 40 de grade, iar iarna sub -20 grade. Diferența de temperatură este foarte mare, așadar cum credeți că același tip de cauciuc folosit și vara și iarna, poate să facă față cu brio și să se comporte excelent pe asfalt, asta ca să nu mai vorbim despre profilul diferit al celor două tipuri de anvelope?

Fiecare conducător trebuie să-și cunoască mașina! Datele tehnice nu sunt doar niște numere, ele reflectă potențialul mașinii. Spre exemplu e important să cunoaștem diferența dintre putere și cuplu!

Atunci când intrăm într-o depășire cu o mașină care mai este și încărcată, funcționează aerul condiționat iar cuplul este mic, șansele de a efectua depășirea în condiții de siguranță scad foarte mult!

În țara noastră există o mare frustrare că nu avem drumuri bune și nu avem autostrăzi, însă asta nu trebuie să fie o scuză pentru nerespectarea colegilor din trafic! Pentru a ajunge în siguranță din punctul A în punctul B, trebuie să ținem mare cont și de ceea ce depinde de noi înșine.

Aici intervine mult conducerea preventivă!

Într-o zi eram pe banda a doua pe un drum cu două benzi pe sens separate cu dublă linie continuă și văd că unul în fața mea, din direcție opusă (și el tot pe a doua bandă) încetinește. Atenția m-a ajutat să intuiesc că el vrea să facă ceva ciudat și am încetinit (nu puteam trece pe banda întâi pentru că erau mașini). Tipul inconștient și neatent, întoarce în fața mea pe dublă linie continuă; așadar doar atenția mea la ceea ce s-a petrecut în jur a dus la frânarea din timp și evitarea unui accident, altfel îl luam din plin.

Într-o altă zi, imediat după o curbă se formase o coloană pe care nu am văzut-o din cauza vegetației și deși aveam viteză am reușit să opresc la timp. Problema era alta: în mintea mea instant s-a produs scenariul: dacă altul care vine cu viteză din spate, nu mă vede pe mine? În momentul când am încercat să dau puțin în față cu intenția de a ieși în afara carosabilului în dreapta, când mă uit în oglinda retrovizoare previziunea se adeverește: văd că apare un tir ce venea cu viteză! Șoferul apucă să vadă situația și inspirat, că din sens opus nu venea nimic trage de volan spre stânga, frânează maxim și oprește tirul la jumătatea mașinii mele. Dacă nu avea reacție și din fată veneau mașini, aș mai fi scăpat cu viață?

Multe accidente se petrec deoarece oamenii se panichează!

Frânarea. Deși ajunge să fie un clișeu pare să nu fie înțeles de mulți: în pantă se folosește frâna de motor!

De ce? Păi, ai un control mult mai bun asupra mașinii și consumul este 0. Scăderea consumului apare când folosești frâna de motor, deoarece roțile ajung să antreneze arborele cotit și la rândul lui, el antrenează pistoanele (e fix invers față de situația când apeși accelerația: pistoanele antrenează arborele cotit care mai apoi antrenează roțile prin cutia de viteze). Mașina scoasă din viteze nu are consumul 0!

Frânarea în pantă mai ales dacă este zăpadă, polei sau chiar ploaie poate cauza foarte ușor deraparea.

Dacă dau de o coloană mare și drumul are o singură bandă pe sens, nici nu mă chinui să depășesc. Câte mașini aș putea depăși, 2, 3? Și cu ce preț? Îmi forțez mașina degeaba, accelerând și apoi frânând ca să reintru în coloană și poluez degeaba. Să vă faceți o idee, deși conduc uneori mai sportiv și ador curbele, pentru că mașina parcă e făcută pentru ele, ultima dată când am schimbat plăcuțele de frână a fost după 65 236 km și mai mergeau lejer încă 5000.

Apropo, știți că frânarea poluează? Plăcuțele de frână sunt făcute dintr-un material care se consumă în timp și lasă urme, iar cel mai bine se vede acest lucru iarna: ați văzut că pe drumuri zăpada bătătorită devine neagră? Ei bine, negreala aceea este de la uzura plăcuțelor de frână.

Dar să nu ne înțelegem greșit, atunci când situația o cere, apăsați frâna la maxim!

Când vine vorba de condus, nu uitați că neatenția costă, uneori mult, prea mult!

Fiecare se gândește că nu este el cel căruia i se poate întâmpla ceva rău la volan și totuși se întâmplă accidente. Acestea au loc din motive care pot fi evitate cu ușurință dacă:

  • suntem conștienți și atenți!
  • respectăm regulile de circulație!
  • există respect între participanții la trafic!

Pentru a vă face o idee mai clară, m-am uitat pe site-ul Poliției Române unde am văzut următoarele date din România:

  • 2015: 1892 morți și 9057 răniți grav
  • 2016: 1913 morți și 8287 răniți grav
  • 2017: 1951 morți și 8172 răniți grav.

Legat de România, în ultimii 10 ani media este de 2173 de morți pe an în accidente rutiere.

Pe teritoriul Uniunii Europene în anul 2017, 25300 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere.

Se spune că dacă moare un om e o tragedie, dacă mor mai mulți e statistică, doar că în statistica asta putem fi noi sau persoane dragi nouă!

Te mai riști să fii inconștient?