Atitudine și Integritate

26.07.2017

Astăzi este altfel, este despre trecut, prezent și viitor.

Aici sunt niște idei, pe care vreau să vi le sădesc în minte!

Onoare, respect, responsabilitate, ambiție, disciplină, curaj, nu sunt doar simple cuvinte. Ele ar trebui să fie reflectate de personalitatea ta, fără ca să fie nevoie sa le pronunți.

Totul stă în atitudine și atitudinea stă în privire.

Cândva, când am fost mici, sau pe parcursul vieții, am întâlnit în drumul nostru oameni sau situații care ne-au făcut să nu ne credem în stare de nimic, sau pur și simplu să credem că nu merităm faptul de a fi fericiți. Neavând părinți, sau învățători care să ne spună, că suntem un diamant care trebuie șlefuit pentru a străluci, ne lăsăm pradă la ceea ce cred alții despre ce suntem în stare. Ce lume minunată ar fi dacă am crede mai mult în noi și în potențialul celor din jur. În ultimii zeci de ani, totul a luat un avânt spectaculos, pentru că acum există oameni care promovează sau învață ce înseamnă motivare personală.

Cum se face că uneori, același eu, am încredere în mine, în abilitățile mele, în ceea ce sunt, iar alteori, pur și simplu pare că nimic nu-mi iasă, și încep sa-mi creez scenarii în minte, la un timp viitor bineînțeles, în care-mi imaginez că voi eșua, sau că nu sunt bun de nimic. Ei bine, la un anumit nivel, creierul, nu poate să facă diferența între imaginație și realitate. Imaginează-ți că ridici cana din fața ta, și imaginează-ți exact cum faci asta. În creier, se va activa aceeași zonă, ca și atunci când vei ridica cana fizic. Lucru ăsta poate să fie în avantajul sau dezavantajul tău, depinde cum privești lucrurile, de fapt, cum vrei să le privești!

Interferențele interioare sunt cele care ne ,,sabotează" de cele mai multe ori. Gândurile si visele tale vor influența felul tău de a fi și de a trăi viața!

Creează-ți propria atitudine, una care să fie plăcută și molipsitoare! Cred mult în puterea exemplului, și pe această lume, emoțiile, fie ele pozitive fie negative, vor ,,curge" întotdeauna de la cel mai puternic la cel mai slab. Ce bine te simți în preajma unei persoane care te privește așa cum ești și pentru ce ești. Acum ca și exemplu care îmi vine în minte e fostul președinte al SUA, Obama, care a fost surprins în diferite ipostaze salutând și intrând în vorbă cu oameni de rând, simpli muncitori.

Oricât de puternic sau de bogat ai fi, păstrând o atitudine de aroganță și expresii de genul ,,cine sunt eu, nimeni nu-i ca mine", nu faci decât să arăți cât de mic și de mărunt ești. Un exemplu elocvent e acelora care au fost săraci și dintr-o dată se îmbogățesc. Pentru ei e un șoc, toată viața au trăit umil și acum dintr-o dată se văd și se consideră puternici... și ajung să se piardă.

În înțelepciunea sa, poporul român a născocit un proverb: ,,întotdeauna să te ferești de săracul care s-a ajuns și de prostul pe care-l scoți în lume". Iar un altul care e foarte adevărat: "nu-ți educa copilul să fie bogat. educă-l să fie fericit și să se bucure de viață, să fie bun, să ajute, să nu uite de unde a plecat pentru că atunci când va crește să știe valoarea lucrurilor nu prețul lor ".

Are cine să-ți spună seara: noapte bună? Ai prieteni cu care să simți că poți să povestești ce ai pe suflet? Ești mai bogat decât crezi!

Găsește-ți fie și numai o abilitate la care te consideri bun, sau ceva care îți place cu adevărat. Problema multora e că atunci când nu reușesc într-un domeniu, își "extind" această neplăcere de moment, și în restul domeniilor. Eu personal, atunci când încerc ceva nou, fac cam toate greșelile posibile, și deși simt că progresul e uneori lent, la un moment dat tot ceea ce am greșit se transformă în experiență și în atitudinea de "așa nu!". Dintr-o dată îmi crește încrederea în mine și ghici ce se întâmplă? Încep să fac lucrurile mai bine. Cred că dacă mi-ar ieși toate bine din prima, m-aș "culca pe-o ureche" și aș deveni un arogant. Dar așa învăț mereu, și poate asta mă ajută să învăț și eu la rândul meu pe alții. E o chestie faină în NLP care spune ca orice experiență din viață trebuie privită din două puncte de vedere: ce a fost nostim și ce am avut de învățat din experiența trăită?

La un moment dat, citindu-mi rândurile, probabil te-ai întrebat, cum de mă găsesc eu să dau sfaturi? Răspunsul meu e următorul: mă face fericit ce am scris, și că am scris. Și mă face fericit să-i fac și pe alții fericiți. Fericirea e o stare interioara! Pe tine ce te face fericit?

Până să încep să scriu, nu mă gândeam că e așa de greu să-ți așterni gândurile pe hârtie (vorba vine, în cazul de față, să le scrii la tastatură :) ). Uneori, e nevoie să mă detașez de părțile mai logice, și să accesez pe cele mai creative. Nu e ușor, însă învățând să fac asta cu o oarecare consecvență, îmi antrenez creierul, la fel ca un alt oricare alt mușchi, și în final, ceea ce scriu, mă face să-mi sedimentez și mai bine, crezurile, valorile, idealurile și dorințele.

De ce disciplina face diferența?

Uneori, seara, după programul zilnic, în funcție de jobul pe care-l ai, vrei să faci mișcare/sport (nu e totuna, unii numesc mișcare și mersul până la fast food-ul din colț). La început, creierul parcă te sabotează: vrei să faci mișcare la ora asta? Nu mai bine bei o bere, sau mănânci o ciocolată? Sau doar stai degeaba?

Fiind disciplinat, și antrenându-ți mintea să asculte de tine, e nevoie doar să depășești micul prag de confort. De obicei asta durează vreo 10-15 minute. Apoi se întâmplă ceva magic, creierul "ascultă" de tine, și te ajută să-ți duci la bun sfârșit exercițiile. Părerea personală, e că de fiecare dată să începi setat cu durata, sau tipul antrenamentului pe care vrei să-l faci, și orice s-ar întâmpla, să nu te abați. La final, creierul, trupul și sufletul or să-ți mulțumească. Iar tu o să fii mai mulțumit de tine și mai încrezător în propriile voințe.

Mă fascinează atât de mult emoțiile și voi vorbi mult despre ele, căci ele ne fac umani. Vedem uneori un tip dur, inexpresiv, care tace și face, și spunem că are atitudine. Alteori vedem pe cineva, care știe să-și exprime foarte bine emoțiile, se conectează rapid cu cei din jur, oamenii se destind ușor lângă el, și din nou spunem că are atitudinea potrivită. Deci, ce anume caracterizează pe cineva ,,cu atitudine"? Părerea mea e că o persoană cu atitudine, pur și simplu se cunoaște pe sine, are încredere în ceea ce este și ceea ce face și indiferent de interferențele exterioare, persoana respectivă, rămâne la înălțime, pentru că își cunoaște firea, și atunci când te cunoști și nu te sperii chiar și de ceea ce descoperi pe parcursul vieții, referitor la propria persoană, rămâi un caracter integru, fie că ești mai introvertit sau mai extrovertit.

Atitudinea vine și din abordarea pe care o ai asupra unei situații, precum și din cunoașterea a ceea ce știi și a ceea ce îți place. E important să știi unde te afli, ce-ți dorești și ce așteptări ai, pentru că dacă nu, vei cădea pradă întâmplărilor de moment și vei trăi și percepe viața doar ca ceva care ți se întâmplă.

Persoanele puternice știu că și norocul nu reprezintă altceva decât întâlnirea pregătirii cu oportunitatea.

Într-o relație, atitudinea potrivită pe care ar trebui să o aibe bărbatul este aceea de a fi mereu stâlpul, ca indiferent ce se întâmplă în viață, femeia de lângă, să știe că poate să conteze pe el.

Un bărbat cu atitudine își cunoaște valorile și știe ce înseamnă responsabilitatea, și chiar dacă greșește își asumă acest lucru, și își canalizează energia în a găsi soluții, nu în a-și plânge de milă sau a învinovăți.

O femeie cu atitudine este o femeie care se iubește pe sine, care-și cunoaște și îmbrățișează cu dragoste firea blajină, gingașă dar senzuală. Ea este o femeie expresivă, care știe și își dorește să-și privească bărbatul în ochi, iar atunci când face dragoste nu-și ține mâinile moarte, ci se exprimă!

Frumusețea unui bărbat stă în atitudinea sa.

Și e de ajuns să mă privească, și ceva magic se petrece! Parcă mă transform: inima îmi bate cu putere, mă simt beat de vraja ei iar asta îmi dă totodată și putere. Brațele o cuprind tandru, dar ferm în același timp, astfel îmi simte tăria și dragostea totodată. Se simte în siguranță și protejată!

Este o vorbă, când o femeie îți spune: poți să faci ce vrei cu mine, ai grijă de ea!

Multe relații eșuează pentru că membri ei nu se cunosc pe ei înșiși, darămite să mai aibe curajul și curiozitatea să vadă cum e celălalt. Sunt atât de drastic de dornici de a fi cu cineva, încât ajung să-și piardă timpul lor și pe al partenerilor, și în final se ajunge și la suflete rănite.

Eu personal, n-aș putea să fiu cu o fată care nu îndrăgește natura, și animalele, sau nu poate concepe faptul de a umbla desculță prin iarbă sau să nu iasă la o plimbare doar pentru că plouă afară și i se udă freza, sau nu face mișcare/sport. :)

Legat de animăluțe aș vrea să punctez ceva: chiar dacă sunt mânate doar de instincte, animalele, mai ales câinii reușesc să fie foarte expresivi în emoții! Ați văzut vreodată câini îndurerați, care practic plâng? Ți se rupe sufletul când le citești durerea și dezamăgirea din ochi, așa de expresivi și de devotați pot să fie. Bine, mi se pare puțin egoist faptul de a crește animale la bloc, le chinui și pe ele și pe tine, dar asta e altă poveste la care o să-mi sară lumea în cap. :)

Bine de știut e faptul că femeia și mașina le alegem mereu cu sufletul. De exemplu nu aș cumpăra niciodată o marcă de mașina (nu dau nume), care deși e căutată de mulți, pe mine pur și simplu nu mă reprezintă. Îmi amintesc înainte de a cumpăra mașina, că dacă ascultam de părerile altora nu o luam niciodată. Însă direcția foarte precisă, stabilitatea și manevrabilitatea pe care o are în curbe, sunt greu de descris și de înțeles pentru cineva care nu caută aspectele acestea.

Atitudine și exemple de mare ispravă vin de la strămoșii noștri, de la cei care s-au luptat pentru ca noi să fim liberi astăzi. Dacii, erau considerați cei mai viteji și mai drepți dintre traci, după spusele lui Herodot! Romanilor le-au trebuit două războaie mari și late ca să cucerească Dacia, și în final au reușit doar din cauză că unii nobili daci au fost prea avizi după bani și și-au vândut patria.

Un alt exemplu e faptul că o țară mică ca a noastră a reușit să țină atât de mult timp piept imperiului otoman. Ce lideri cu atitudine am avut în trecut! Sunt sigur că forța și integritatea acestora se mai poate regăsi în sufletele multor români.

Vreau să merg mai departe și să afirm că atitudinea merge mână în mână cu integritatea personală. Chiar dacă atitudinea e ceva ce se vede poate doar la exterior, ea trebuie și e musai să aibe fundamente interioare pe care să se sprijine, și aici intervine setul de valori pe care și le definește fiecare individ în parte.

Un bun exemplu când vine vorba despre integritate, e povestea marelui zid chinezesc. El a fost construit pentru a apăra țara de hoardele barbare dinspre nord. Era mare, imens, greu de penetrat și nu putea fi escaladat. Cu toate acestea China a fost invadată de două ori făra ca zidul să fie atacat. Pur și simplu au fost mituiți paznicii! Degeaba exteriorul e frumos și arată puternic dacă e doar de fațadă.

"Capul ce se pleacă paloşul nu-l taie,

Dar cu umilinţă lanţul înconvoaie!

Ce e oare traiul dacă e robit?

Sărbătoare-n care nimeni n-a zâmbit?

Viaţa şi robia nu pot sta-mpreună.

Nu e totodată pace şi furtună." (fragment din Daniel Sihastrul - Dimitrie Bolintineanu).

Prefer să duc o viață simplă dar cu stil, neîntinată de nimic!

Vorbeam la un moment dat cu cineva despre onoare, și îmi spune că e un cuvânt gol, că nu înseamnă nimic și nu ține de foame! Ei bine, ce poate fi mai important decât faptul de a putea să intri în orice încăpere cu capul sus, privirea senină, și mândru de ceea ce reprezinți! Onoarea nu ține de foame în mod direct, la fel cum nu o face niciuna din valorile tale, însă ele pot reprezenta cea mai mare bogăție a ta!

Cuvântul tău trebuie să te reprezinte, dacă spui că vei face un lucru, păi trebuie să te ți de ce ai promis! Nu există jumătăți de măsură! Încă mă mai surprinde aici în București că zic ceva, și apoi sunt întrebat dacă mai e valabil.

Dacă tu nu ai curajul și curiozitatea să afli de ce ești în stare, nimeni nu o să o facă în locul tău!

Oamenii cu atitudine știu că o zi grea este trecătoare, și clipele mai grele sunt pentru a-i face mai puternici, nu pentru a-i pedepsi.

Prin atitudinea puerila, bărbații din ziua de azi dezamăgesc femeile, și uneori se produce o inversare a rolurilor și nu mai știe cine ce este și ce are de făcut. Dar voi vorbi mai pe larg despre asta în următorul articol pe care-l am în gând și care o să fie așa ca un duș rece și pătrunzător.

Ești bărbat, stai întotdeauna drept!

După primele 2 articole scrise pe blog, pe lângă mesajele pozitive, de încurajare au fost și câteva ca: "te dai mare", "ești puțin arogant sau lași impresia asta", "vrei să arăți cât de multe știi", "nu prea are rost să scrii, oricum nu schimbi nimic".

Dar, uite-mă la al 7-lea articol. Blog-ul a fost citit de la început și până acum, de sute de persoane.

Singurul câștig pe care-l doresc e o lume mai fericită și mai inteligentă!

Trăiește viața cu stil, creează-ți propriile oportunități și învață să gândești măreț!

Cel mai minunat lucru pe ziua de azi, și în momentul de față, e că ești.

,,Când va fi să mori nu te uita la întunericul dinainte ci la lumina ce lași în urmă și te vei stinge cu zâmbetul pe buze." Nicolae Iorga.